Πώς η “θετική ανατροφή” των παιδιών βοηθά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας; 

Διαβάζουμε πρώτη φορά λέξεις όπως «άνευ προηγουμένου» και «νέα κανονικότητα».

Ακούμε ιστορίες σε όλες τις χώρες που δείχνουν ενότητα – είτε πρόκειται για μια ολόκληρη πόλη που χειροκροτά εργαζομένους στον τομέα της υγείας ή ολόκληρες χώρες που μένουν στο σπίτι για να “ισοπεδώσουν την καμπύλη” – αλλά, στο σπίτι, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για ένα άγνωστο μέλλον.Στην σημερινή κατάσταση πολλοί γονείς είτε ανησυχούν για την πληρωμή του επόμενου λογαριασμού, παρακολουθώντας τις αποταμιεύσεις τους να μειώνονται, είτε μια αναστολή εργασίας μας έχει φέρει να αισθανόμαστε εντελώς εκτός ελέγχου. Μπορεί με όλα αυτά να στεναχωριόμαστε, να γελάμε υστερικά με απογοήτευση, ή απλά να βγαίνουμε έξω με απάθεια.

Οι “θετικοί γονείς” αντιμετωπίζουν το άγχος και το χάος εστιάζοντας στα πράγματα που ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ελέγξουμε, δηλαδή να παραμείνουμε ήρεμοι και… το μαντέψατε… να είστε θετικοί.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία και να συνεχίσετε

Η ηρεμία σημαίνει ότι όταν τα παιδιά μας δεν ακούνε, παίρνουμε μια ανάσα και μετράμε δέκα δευτερόλεπτα πριν να αντιδράσουμε. Έτσι καταφέρνουμε να μην σβήσουμε με λάδι τη φωτιά.

Εάν επιλέξετε για παράδειγμα να μην αφήσετε την άρνηση του γιου σας να κάνει άλγεβρα να σας εξοργίσει, θα λάβετε ένα λιγότερο αγχωτικό αντίλογο.

Αν ζητήσετε από την κόρη σας να βγάλει τα σκουπίδια και λέει «όχι», μπορείτε να αποφύγετε έναν θερμό αγώνα εξουσίας, απαντώντας ήρεμα με μια εναλλακτική αντί για ένα ακόμα αδιέξοδο.

Αντί λοιπόν να πιέζουμε τον εαυτό και να γκρινιάζουμε στα παιδιά μας για να κάνουν τη δουλειά τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο ΟΤΑΝ – ΤΟΤΕ

Όταν βγάλετε τα σκουπίδια, τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε την τηλεοπτική σας εκπομπή.”

Φαίνεται υπερβολικά απλό, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το να αφήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν πότε θα ήθελαν να ολοκληρώσουν μια εργασία καθιστά το αίτημα ανύπαρκτο. Εάν λοιπόν δεν ολοκληρώσουν την εργασία, η τηλεόραση είναι εκτός ορίου. Όταν όμως το κάνουν στο χρόνο τους  μπορούν να κερδίσουν αυτό το προνόμιο.

 

Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο

Υπάρχουν πραγματικά τρόποι να κάνουμε ακόμα και μια καραντίνα να δουλεύει υπέρ μας, και η εστίαση σε αυτούς τώρα θα είναι το εισιτήριό μας για την ευτυχία.

Το να είσαι ”θετικός γονέας” δεν σημαίνει να αγνοήσεις τις πιεστικές ανησυχίες.Στην πραγματικότητα, η ανοιχτή επικοινωνία για τα δύσκολα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα βοηθήσει πραγματικά τα παιδιά μας να μάθουν το τρέχον παγκόσμιο σενάριο, να το διαχειριστούν και να το ξεπεράσουν.Βέβαια, η θετική στάση απαιτεί ένα μισόγεμάτο ποτήρι αισιοδοξίας.Ναι, συνεργαζόμαστε με τα παιδιά μας περισσότερο από το συνηθισμένο. Ναι, η οικονομική μας κατάσταση μπορεί να μας προκαλέσει άγχος. Ναι, οι μέρες πολλές φορές θυμίζουν καταστάσεις αποκάλυψης.

Τώρα όμως πρέπει να παραμείνουμε θετικοί, και έτσι τα παιδιά μας θα πάρουν αυτήν την ενέργεια.

Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ακόμα και μια καραντίνα ως μια καταπληκτική ευκαιρία για οικογενειακούς δεσμούς, μια στιγμή να επικοινωνήσουμε με χαμένους φίλους και μια στιγμή να κάνουμε πράγματα που έχουμε από καιρό αναβάλει.

Η θετική ανατροφή  μειώνει το άγχος των παιδιών

Τα παιδιά μας επηρεάζονται εξίσου με εμάς από τις τρέχουσες αλλαγές που έχει δημιουργήσει αυτή η πανδημία – ιδιαίτερα οι έφηβοι.Μπορεί να είμαστε απογοητευμένοι με το πώς τα παιδιά μας χειρίζονται τα μεγάλα συναισθήματά τους αυτή τη στιγμή. Όμως η ήρεμη και θετική θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην σημερινή πραγματικότητα.

 

info@e-goneis.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *