Ειδική Αγωγή

 

Tι είναι η ειδική αγωγή ; 

Η ειδική αγωγή είναι ένα οργανωμένο μοντέλο διδασκαλίας που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών  με αναπτυξιακές διαταραχές. Συμπεριλαμβάνει εξατομικευμένη εκπαίδευση στην τάξη ή στο σπίτι και έχει σαν στόχο να παρέχει σε κάθε παιδί ένα μοντέλο διδασκαλίας που θα ανταποκριθεί στις ατομικές του ανάγκες ώστε να καταφέρει να αναπτύξει δεξιότητες που μαθαίνουν και τα άλλα παιδιά στο σχολείο τους.

Ποιες διαταραχές ανήκουν στην ειδική αγωγή ; 

Αρχικά εντάσσονται  μαθητές με σωματικές αναπηρίες όπως η κώφωση ή η τύφλωση, διανοητικές αναπηρίες όπως το σύνδρομο down και ο αυτισμός, το σύνδρομο Αsperger  καθώς και μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσλεξία αλλά και συμπεριφορικές διαταραχές όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) 

Πού γίνεται η διάγνωση των αναπτυξιακών διαταραχών ;

 

Τα ΚΕΕΔΥ έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο σε μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους. Ο έλεγχος γίνεται από μια πενταμελή επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικό παιδαγωγό ένα λογοθεραπευτή.

Τα ΚΕΕΔΥ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς :  
α) οργανώνουν ατομικά ή ομαδικά σχέδια δράσης ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξη

 β) εισηγούνται για την αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών στις εξετάσεις της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευσηγ) την εισήγηση για κατάταξη εγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα   

δ) την σύνταξη ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του παιδιού  καθώς και προτάσεις για υλικοτεχνικές παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου

Για απορίες και πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

info@e-goneis.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *